De achterkleinzoon van de 
kruidenier (foto: Ben Bennes)


WAT LEZERS SCHRIJVEN:

Met veel plezier gelezen. Mooie schrijfstijl. Veel dingen (hoe ze heetten en hoe ze gingen) riepen herinnering op aan die tijd. De moed om zo naar jezelf en je vader te kijken: knap, eerlijk en liefdevol. (Henriët V.)

Lach me een breuk om sommige pagina's, echt geweldig. Mooi en beeldend geschreven! (Sander K.)

Heb het net heerlijk in de tuin uitgelezen. Sommige hoofdstukken waren echt ontroerend mooi. Moest zowaar een traantje plengen. Ik heb genoten. (Yvonne K.)

Een rijk boek (soms wat fragmentarisch, veel dwarsverbanden), leest lekker. (Wijkkrant Aanzet, Hoograven)

Heb vaak terug moeten denken aan situaties waar ik bij was: het is en was zoals je schrijft. Heel benieuwd hoe je vader het boek zou hebben gevonden. Mede hierdoor zal hij nog veel besproken worden. (Hanny B.)

Heel oprecht geschreven, wat het boek echt meer maakt dan alleen interessant voor familieleden. Erg knap wat je erin hebt durven zetten: geen doekjes erom winden maar gewoon durven benoemen. (Roy van der S.)

Leuk om te lezen al die nostalgie van toen. Ook de relatie vader/zoon is mooi beschreven; ontroerend. (Janny K.)

Zucht… Boek uit. De laatste hoofdstukken beschrijven zowaar mijn eigen vader! Alle lp's van Robert Long in de kast hier; zalig. Bedankt voor het schrijven van dit mooie boek. 
(Maureen V.)


E
en heel erg goed boek. Gaandeweg het lezen dacht ik: Moet dat nou allemaal aan ieders neus gehangen worden. Maar toen ik verder en verder las (in 1 ruk uit) had ik een heel speciaal gevoel erbij. (Ellen B.)

Het is heel goed geschreven maar hier en daar ook wel hard; erg confronterend om zo de waarheid te lezen. (Lenie V.)

Jeugdouderling Theo was de zoon van de kruidenier. Dat weet ik omdat hij daar zelfs een boek over heeft geschreven. Ik wil er een klein stukje uit voorlezen; het staat op bladzijde 16. (…) De rest van het boek moet u zelf maar lezen. Ik kan het u aanraden. (Uit vaderdagpreek ds. Dick van B.
)

Heerlijk om te lezen. Gedetailleerd, beeldend, oprecht, voor iedereen toegankelijk. Een boek waar iedereen zich in kan herkennen, van jong tot oud. (Ben B.)

Wat een herkenning, zeker voor 50-plussers. Het boek is echt leuk – ook voor een dochter van een textielkruidenier. (Yvonne de V.)

Gadverdamme, ik heb het uit.
Zou graag nog wat verder lezen, maar ik heb net onverbiddelijk de laatste bladzijde omgeslagen en kijk naar de achterkant van de cover, waar Theo me aankijkt.
De zoon van de kruidenier is een begenadigd schrijver, die me raakt, laat lachen en die me af en toe verbaast met zijn ludieke woordspelingen (is er al eens eerder iemand op het idee gekomen ‘boekenweek’ te zijn?).
Er gaat een hele lade open in mijn hersenen, als daar de merknamen van producten en/of straatnamen voorbij schieten. O ja, Simon de Wit en de VIVO… Gut, die was ik toch helemaal vergeten. En ineens nemen allerlei dingen die in mijn vergeten laatje zijn opgeslagen hun plaats in alsof het vanzelfsprekend is dat het verleden zich zomaar mengt met het heden.
De beschrijving van de relatie met de ouders laat me niet koud; de mijne zijn al jaren geleden gestorven en toch zijn er zoveel herkenbare stukken.
Ben blij dat er mannen bestaan die zich toestaan zacht en week te zijn en hun omgeving laten merken hoeveel liefde er voorhanden is.
Ik heb het uit… Nou ja, als ik dan niet verder kan lezen, begin ik nog maar eens bij het begin.
Wat een heerlijk boek. (Hannah A.)

De eerlijkheid over de karakters is best confronterend; maar het klopt wel allemaal. Ik vind het een leuk boek dat net als Plantsoen met zulke houten bomen weer allerlei herinneringen bij me opriep die ik zorgvuldig koester. (Jacqueline van der S.)

Genoten van je boek! Mooie afwisseling van details over de kruidenierszaak en jouw jeugd, met intrigerende anekdotes van en over (de relatie met) je vader. Ik heb delen vol verbazing gelezen en ook zeker veel gelachen. (Johannes Z.)

De zoon van de kruidenier is een mooie reis in de tijd. Iedere familie gun ik zo’n persoonlijk document. Prachtige slotzin! (Dini K.)

Heb nooit het geduld voor een boek, maar wat een genot om te lezen! Regelmatig met een glimlach van herkenning op m’n gezicht.
Zie en voel alles alsof ik het zelf meemaak. (Zorah S.)

While sitting on a cruiseship balcony overlooking the Caribbean Sea , I read your book.
My mom had said the book was harsh about your father at times, but I have to say, you paint a pretty accurate picture of the man that I knew.
Thank you for keeping the family history alive from all angles.
(Robert V.)